Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2012 17:28 - Как и кога да сменим личния си лекар?
Автор: viharat Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2995 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.01.2017 08:56


Първо ще отговорим на въпроса: "Какво трябва да представлява личния лекар?", а в края на статията ми ще намерите отговора на въпроса "През кои месеци в годината може да се смени личния лекар?"

Личният лекар не е само юридическо понятие от здравната система. Той преди всичко означава, че наистина трябва да е личен, доверен, конф
иденциален и най-важното компетентен и човечен.

Това означава, че трябва в пълния смисъл на думата да е на ваша страна във всичко свързано с вашето здраве. Също така той е вашият личен здравен съветник, консултант, помощник и адвокат за вашите права в системата на здравеопазването.

Най-важното обаче всъщност е, че той трябва да е не ваш лекар, а ваш лечител т.е. лечител в процеса на вашето оздравяване. Преди всичко личния лекар е и нещо повече – вашият “доктор”. На латински “доктор” означава учител. И тук възниква другия съществен въпрос: "На какво ви учи вашият здравен учител" и подвъпроса "Спазва ли личния ви лекар дадената Хипократова клетва"?

Всички знаем, че всеки съвременен лекар се е клел в Хипократовата клетва.
В нея, освен моралните задължения на лекаря, се съдържат само две, но съществени изречения по отношение на вашето здраве. А те гласят:

“Аз ще препоръчвам на болните подходяща диета, според познанията си, че ще ги защитавам от всички вредни неща.

Никога и никому няма да препоръчвам употребата на отрова и ще отказвам да давам на някого изобщо подобно нещо”.

В други свои трудове бащата на европейската и съвременна световна медицина Хипократ пояснява смисъла на тази дефиниция:

“Храната нека да е лекарство, а лекарството да има естеството на храна: Да лекуваш означава да дадеш липсващото и да отнемеш излишното”.

Тези думи толкова добре изразяват смисъла на Хипократовата клетва, че коментарите са излишни.

Какъв е извода: Лекарят всъщност се грижи по правилния начини с правилните методи и средства, но само природата лекува. За това е необходимо време.
Организмът изхвърля излишното и изгражда в себе си необходимото. С това той е в хармония, в баланс със света около себе си както, е балансиран и в себе си самия. Това състояние се нарича здраве.

Учи ли ви вашия лекар на здраве? Как да се предпазите от всички вредни неща, за да не боледувате и да не се нуждаете от хапчета, които да ви лекуват конкретна т.н. болест, но не и да решават кардинално здравословните ви проблеми?

И ако вече боледувате изписва ли ви правилната диета, правилният здравословен режим, чрез който да се освободите от излишното и да си набавите необходимото за вашия организъм?
Или ви изписва рецепта с отрова т.е. вещество чуждо на състава на вашето тяло? Лекарството може да бъде само субстанция, която ще влезе във вашето тяло и ще се превърне в състав на вашите клетки т.е. ще бъде храна.

Запомнете и осъзнайте, че всичко различно от състава на вашето тяло, т.е. различно от храна е отрова.

Сега вече знаете смисъла на Хипократовата клетва. Тя е най – прост и верен тест, чрез който можете да си изберете вашия лекар. Спазва ли той Хипократовата клетва? Ако да – благодарете му. Ако не – сменете го!

А ето и отговора на въпроса "През кои месеци от годината може да си сменим личния лекар?" - това може да направите всяка година през декември или юни месец - тогава е най-подходящия период за да смените своя т.н. личен лекар.


 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: viharat
Категория: Лични дневници
Прочетен: 234814
Постинги: 23
Коментари: 31
Гласове: 23
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930