Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2012 19:16 - Причината да изчезнат самураите?
Автор: viharat Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3122 Коментари: 0 Гласове:
1



Известен е факта, че самураите са били безстрашни войни и хора на честа, чиято едиствена мисъл е била да умрат с чест в битка за своите идеали или шогуна. За съжаление се оказва, че краят на тази доблестна каста е бил предопределен и от грима който носели жените на самураите.

Съвременни изследователи открили, че децата на самураите страдали от тежки отравяния в следствие наличието на олово в козметиката, използвана от майките им, което довело до тежки малформации в подрастващите децата.

Смяната на феодалната система в Япония в края на 19 век придружена с генетично осакатените самурайски деца в един момент довело до невъзможност за справяне с политическите кризи и намаляване силата на кастата на самураите.

Тези твърдения се потвърждават от Тамиджи Накашима, които е от японския University of Occupational and Environmental Health е изследвал кости на самураи и техните наследници, за да открие причина за упадъка на самурайската каста.

На база химични и ренгенови анализи японският учен установил, че в костите на децата се натрупало огромно количество олово, което неколкократно надвишаващо нивата при възрастните жени и мъже.

За сравнение Накашима казва пред Der Spiegel, че „средната стойност на олово в тялото на децата до три години и по-малките е над 50 пъти по-висока от това при техните майки”. Причината била бялата боя, с която жените на самураите покривали лицата си.

Според Световната здравна организация, оловото е причина за различни болести, особено силно засягащи децата. Прекомерното натрупване на олово в организма води до увреждане на нервната и репродуктивни системи, причинява високо кръвно налягане и анемия, тъй като лесно се отлага и натрупва в човешките кости. Особено силно засяга развитието на мозъка на зародиша и малките деца. Завишеното съдържание на олово може да причини конвулсии, кома и смърт.

Екипът на д-р Накашима е изследвал скелети на деца, живели още преди 400 години, точно по време на Едо периода от японската история. Изследването недвусмислено онагледявва, че при децата под три години средното натрупване на олово е около 1,242 микрограма на грам кост, което е с около 120 пъти над средното нормално допустимото ниво за нормалното функциониране на човешкия организъм.

Освен това е установено, че оловото в костите на жените е много по-високо отколкото в костите на мъжете, а замърсяването на детския организъм ставал още при самото кърмене.

В крайна сметка се оказало, че именно прословутата тогавашна козметиката се оказва причината за тези високи стойности на олово. Традиционната по това време бяла боя която се слагала вместо грим била запазена марка само за жените на самураите, тъй като на низшата класа било забранено да се гримира, а и освен това била много скъпа и недостъпна за тях. Така една козметична глезотия допринесла за покосяването на тази иначе доблестна, преданна и самоотвержена каста.







Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: viharat
Категория: Лични дневници
Прочетен: 234737
Постинги: 23
Коментари: 31
Гласове: 23
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930