Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2013 12:48 - Кой е Дан Колов (Дончо Данев)?
Автор: viharat Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2899 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 31.01.2013 13:08


Дан Колов (истинско му име е Дончо Колев Данев) е български борец и кечист, който и до днес е смятан за най-великият борец за всички времена и за една от легендите в бойните изкуства. За цялата си кариера Дан Колов изиграва повече от 1500 срещи (като се твърди, че с неофициалните надхвърлят 2000), като от тях уж бил загубил само няколко, които обаче и до днес не е ясно срещу кого. Ето защо основателно се счита, че всъщност става въпрос за слухове, целящи да смалят величието му.

Дончо Колев Данев е роден на 27 декември 1892 г. в село Сенник, което се намира в община Севлиево. Той заминава за САЩ заедно с група от още 17 българи, когато е едва на 17 годишна възраст.

Кариерата си на борец  започва първо в организираните сред работниците борби. Следват победи на турнирите в цирк „Виктория“. В един от двубоите си той успява да победи много от известни по онова време кечисти, сред които имена като: Джеф Лорънс, Збишко Циганевич, Джак Ширей, наричан още Човекът светкавица, Руди Дусек, Джо Стекър, Стренглар Люис, Джим Браунинг и др. Поканен е на турнир в Япония, където прави впечатление незабравимата му победата над Джики Хигън „Удушвача“ — идолът на японската борба — непобеждаван от никого като професионалист. Интересен е факта, че след тази схватка тълпата прави отново опит да го убие. Първият опит бил преди срещата му с Джики Хигън, когато през прозореца на хотелската му стая профучал с изключителна точност нож, предназначен да убие великия българин, но Дан Колов майсторски се изплъзнал. 

На големия турнир по кеч в Париж, Данчо Данев побеждава безпощадно всички свои противници, като на финала не прощава и на Анри Деглан - „Човекът с хилядата хватки“, който тогава е европейски, световен и олимпийски шампион. Тази победа му носи титлата „европейски шампион“ и „диамантен пояс“. Наричат го „Кинг Конг“, „Кралят на кеча“ или „Балканският лъв“ - прозвището с което е най-популярен у нас.

Дан Колов обикаля и се бори на всички континенти, побеждавайки включително забележителни тибетски майстори, китаецът Уан Фу и редица други. Дори в последната година от живота си, когато е вече много болен, Балканският лъв се изправя срещу много по-младия световен шампион Ал Перейра и до последно остава човек на честта, като успява да го победи.

Не на последно място, което прави силно впечатление за неговата изключителна сила и дух е случката, когато отива на лов, но се среща лице в лице с мечка, с която реално се бори около час, като накрая успява да я пребори и убие с пушката си. Следи от неговите ръце са оставени по лапите на мечката, където я е държал с неповторимия си захват.

След 30 години в чужбина Дан Колов се завръща в България, където е посрещнат като герой. През цялата си кариера е уговарян да смени гражданството си с американско, но до смъртта си той остава горд българин, с думите: „Чувствам се силен, защото съм българин“. За него родината е най-милото и свято нещо. Дан Колов е запомнен и с голямото си сърце и благотоворителност. Той помага на множество българи както в България, така и в чужбина, а също и на наши студенти. Със състояние на милионер, той раздава абсолютно всичко до последната стотинка за благотворителност. Малцина знаят, че първият самолет на българските пощи е закупен от него. Отдава дейността си на българския спорт и създава школи по борба като тренира младите хора, но също така продължава да се състезава почти до последните си дни.
Дан Колов умира в България през 1940 г. от туберкулоза. Погребват го срещу Балкана умишлено - балкан срещу балкан. Поклон велики българино!!!



Гласувай:
3


Вълнообразно


1. sparotok - !
31.01.2013 13:01
За такива Българи - поклон!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: viharat
Категория: Лични дневници
Прочетен: 234610
Постинги: 23
Коментари: 31
Гласове: 23
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930